top of page

Massage - een overbodige luxe of een manier om goed voor jouw gezondheid te zorgen?

Hippocrates verkondigde al dat een dagelijks aromatisch bad en een massage je gezondheid alleen maar ten goede komen. Massage is veel meer dan alleen een plezierige en ontspannende ervaring. Je spieren, huid en bloedsomloop hebben er lichamelijk ook echt baat bij. Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de heilzame werking van een massage ondersteunen.

Waarom is massage dan meer een gezondheidsproduct dan een luxeproduct?

Massage:

 • geeft meer energie en verbetert de flexibiliteit door vermindering van spierspanning en verkrampte spieren.

 • stimuleert een betere doorbloeding, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd.

 • verbetert de stofwisseling, het weefsel en de organen beter gaan functioneren.

 • harmoniseert het afweersysteem, omdat een snellere afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen via de lymfe- en de bloedvaten wordt gestimuleerd. Daardoor word je minder snel ziek.

 • verlaagt de bloeddruk.

 • vermindert angst, stress en spanning door het vrijkomen van neurotransmitters, zoals serotonine en oxytocine.

 • vermindert pijn door toename van serotonine.

 • vermindert depressieve gevoelens en stemmingswisselingen, doordat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt en de productie van oxytocine en serotonine (genoemd ook als gelukshormonen) wordt gestimuleerd.

 • verbetert het lichaamsbewustzijn en je energie gaat beter stromen, waardoor je beter in je vel zit en je eerder merkt als je over je grenzen gaat.

 • je ziet er beter uit na de massage (ladies, heel belangrijk!!!) omdat de conditie van je huid (je grootste orgaan) verbetert. Jouw huid wordt elastischer.

 • je slaapt beter, dieper en wordt veel frisser wakker

 • gespannen spieren worden soepel. Er komt ruimte en ontspanning in de spieren, omdat blokkades en spanningen los gekneed worden. Massage houdt de spieren soepel!

 • verbetering van de kwaliteit van ademhaling. Massage brengt je ademhaling tot rust. Mensen gaan vaak dieper ademhalen, waardoor er meer verse zuurstof naar longen en hart gaat. Na het sporten wordt een snelle ademhaling door een massage vertraagd, zodat deze normaliseert.

 • betere concentratie. Massage kalmeert je geest, waardoor je helderder kunt nadenken. Een heel goed idee om je eerst te laten masseren voordat je een belangrijke beslissing moet nemen dus.

In het Journal of Alternative and Complementary Medicine verschenen de resultaten van een baanbrekend onderzoek naar de effecten van massage. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rappaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de VS.

Voordelen intensieve massage / Firm Massage Uit het onderzoek naar de samenstelling van het bloed van de mensen die een intensieve massage hadden ondergaan bleek dat er een duidelijke toename van lymfocyten was. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf, oftewel ze zorgen voor goed functioneren van het immuunsysteem. Ook bleek dat na een intensieve massage het cortisol-niveau afnam. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Daarnaast was er ook een duidelijke afname van het antidiuretisch hormoon. Dit hormoon speelt een rol bij o.a. agressie en bij de regulatie van bloeddruk en lichaamstemperatuur.

Samengevat kunnen we stellen dat een intensieve massage/Firm Massage het immuunsysteem verbetert en stress en agressie helpt verminderen.

Voordelen lichte massage / Relax Massage De massages die bestonden uit lichtere aanrakingen hadden een aantal andere uitwerkingen op het lichaam. Het niveau aan oxytocine nam toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen. Een andere bevinding was dat door deze vorm van massage het corticotropin-releasing hormoon (CRH) afneemt, een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt ervoor dat stress vermindert.

Samengevat zijn de effecten van massages met lichte aanrakingen het krijgen van een gevoel van veiligheid en verbondenheid en de afname van stress.

Als je regelmatig massages ondergaat (1 tot 2 keer per 4 tot 6 weken) word je minder snel ziek. Dit vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem en doordat de lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress minder kans krijgen. Verder nemen psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn duidelijk; massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen. Je zal je beter voelen in jouw vel en dat zal je ook duidelijk uitstralen. Dus aarzel niet langer. Je bent altijd welkom in Anaha-Ti voor een dieptemassage of ontspannende massage naar keuze.

Literatuur:

https://touchandcare.wordpress.com/2013/02/21/voordelen-van-massage/

http://www.lotusmassageschool.nl/10-redenen-waarom-massage-gezond-is/

https://stijl.bol.com/be/article/kracht-van-massage

https://www.foryoumagazine.nl/waarom-massage-geen-overbodige-luxe-is/

https://www.foryoumagazine.nl/waarom-massage-geen-overbodige-luxe-is/

http://rebalans.nl/massage-en-wetenschap/

https://pdfs.semanticscholar.org/f5ae/87c7e308cf12de81e0593638cbdcf10acdac.pdf

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page