top of page

Wanneer ben je ‘in the flow’?


‘In te flow’…Speciaal gevoel…Een begrip dat moeilijk is om te schrijven. Ik ervaar het soms als ik masseer. Het is een heel aangename ervaring wanneer de tijd stil lijkt te staan. En als de andere, die gemasseerd wordt, het toelaat, dan voel ik gewoon mee…Dan komt er een moment wanneer al de gedachten verdwijnen… De problemen verdwijnen….Flow is de hoofdprijs…

‘In the flow’ zijn is een begrip gebruikt door Mihaly Csikszentmihalyi, een Amerikaans/Hongaars psycholoog, een van de voortrekkers van de positieve psychologie-beweging.

Hij heeft gemerkt dat mensen het gelukkigst zijn als zij in een staat verkeren waarin ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. Ze gaan dan met volledige betrokkenheid iets uitvoeren dat passend is bij hun skills. Daarbij komen ze in een bepaalde staat van bewustzijn waarbij ze intense genot ervaren. Ze verliezen daarbij elk gevoel van tijd en vergeten vaak zelfs de noden van hun lichaam omdat de activiteit in zichzelf zo belonend is.

In spiritualiteit wordt ook vaak de uitdrukking: ‘Go with the flow’ gebruikt. Wat betekent dat dan?

Het betekent eigenlijk dat je beter naar jezelf leert luisteren. En dat je het niet alleen met jouw hoofd of rationeel denken doet, maar met jouw heel lichaam en vooral met jouw hart. Dat je eigenlijk jouw ‘buikgevoel’ of intuïtie durft te vertrouwen en volgen en daaraan jezelf overgeeft…Dat je vertrouwen hebt dat er ergens een veel betere overzicht is over de situatie waarin je je bevindt dan wat je met jouw beperkt rationeel denken kan bepalen. Jouw rationeel denken heeft vaak niet alle informatie die je nodig hebt voor ‘de beste mogelijke oplossing’ voor het grote geheel.

Daarmee wordt niet bedoeld dat je aan het begin van een moeilijke reis, zonder nadenken maar in het diepe moet springen en maar kijkt waar je uitkomt. Nee, de uitdrukking heeft als betekenis om de zaken te nemen zoals ze komen. Dat je ertegen niet hoeft te vechten.

De vergelijking met een stromende rivier heeft als doel om duidelijk te maken dat stromend water betekent dat er stroomafwaarts ook een uitweg is. Iemand die in een stromende rivier terecht komt en via de kortste weg naar de kant wil en kiest om tegen de stroom in te gaan, loopt het gevaar zichzelf dood te werken. Iemand die al meegaand op de stroom stuurt, komt gemakkelijker aan de kant, al is dat niet altijd een plaats waar hij zelf voor heeft gekozen. En het is dan ook de manier waarvoor hij/zij het minst van zijn/haar kostbare energie gebruikt.

Je kan het heel mooi zien in de natuur. De natuur en de universele wetten kennen geen moeite. Veel moeite is onnatuurlijk! Ergens veel moeite voor willen/moeten doen of iets forceren is niet meer dan aangeleerd ineffectief gedrag. Gedrag, als uiting van een vastgelegd patroon in ons onderbewustzijn. Bewustwording is de eerste stap in het creëren van veranderingen. Wanneer jij je bewust wordt van het feit dat moeite doen en zaken bevechten niet normaal is en dat het een aangeleerd ineffectief gedragspatroon is, dan ben jij in staat om bewust de keuze te maken niet meer tegen de levensstroom in te willen gaan zwemmen. Controle hebben is vreemd genoeg een geaccepteerde instelling, terwijl velen zich niet bewust zijn, dat controle vaak voortkomt uit ANGST.

Daarom weet je wat je wilt en laat gaan. Visualiseer en voel wat je graag zou hebben maar klamp je je er niet op vast. Zie het uitkomst en dan laat los. Wallace Wattles (1912)), wie geloofd heeft in de kracht van visualisatie, zei: ‘Stap direct in het volle plezier en het volle geluk van dat wat je wenst.’

Realiseer je dat situaties en omstandigheden nooit je gevoel bepalen, maar dat je dat alleen maar zelf doet.

Creëer structuur met meer ruimte in je hoofd voor verrassingen en wonderen en vecht niet tegen wat er komt.

Maar hoe kunnen we het doen? Meegaan met ‘the flow’?

  • Zoek uit wie je bent en waar je voor staat en gaat. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en zet een positieve, passionele, happy toon. Doe de dingen die bij je passen en doe ze met hart en ziel. Maak een plan, stel prioriteiten, ga er voor…. Leef je passies, doe waar je goed in bent en geniet ervan. Neem wat het leven je geeft in plaats van te proberen het leven zo te kneden als jij het hebben wil. Heb een duidelijke visie wat je graag zou willen bereiken.

…..maar tegelijkertijd laat ruimte over voor alles wat op je pad verschijnt.

  • Accepteer verandering zonder boos en gefrustreerd te worden. Word je toch boos en gefrustreerd, dan accepteer het ook.

  • Beweeg mee met wat er gebeurt.

  • Bevrijd jouw mind van strijd en weerstand. Laat de controle los. Doe je ‘ding” en laat de verwachting over het resultaat los. Realiseer je, dat je nou eenmaal niet alles in je leven kan controleren. De dingen gebeuren. Je hebt weinig controle over de uitkomsten van je handelen, je hebt zelfs weinig controle over je eigen gedachten… En andere mensen: die kan je ook niet controleren. Eigenlijk weten we dat ook wel, maar toch denken en handelen we vaak niet in overeenstemming met dat weten. Er zijn wel een flink aantal dingen die je kan beïnvloeden, maar er zullen ook altijd dingen zijn die zomaar gebeuren. Mensen worden ziek, het verkeer is onverwacht druk, iemand belt aan en verstoort jouw rust…Of je het wil of niet, dat gebeurt gewoon. Er zijn dingen die je maar beter gewoon kan accepteren, zodat je niet gefrustreerd wordt. Als je het nú kunt accepteren, komt er ruimte om gewoon onvoorwaardelijk gelukkig te zijn. Het is een kwestie van ‘hoe je kijkt’.

  • Luister naar je hart. In de situatie van alle dag zijn er vaak meerdere opties, meerdere alternatieven, wegen om te bewandelen. Welke weg ga je nemen, welke stroom te volgen? Je hoofd geeft je informatie, maar als je naar je hart luistert, gaat alles moeiteloos. Je hart weet welke weg voor jou bestemd is. Je hart geeft je duidelijke signalen. Heel vaak via jouw lichaam. Voel maar wat jouw lichaam en hart je wilt vertellen en luister aandachtig of vraag er hulp bij als het onduidelijk is.

  • Blijf lachen

En als er toch iets ‘vervelends” gebeurt…. Probeer naar wat er gebeurt te kijken alsof het iets grappigs is. Lach om je (gefrustreerde) zelf, lach om de absurditeit van wat er gebeurt. Neem niet alles -of jezelf- zo serieus, maak er geen drama van. Probeer er eens met wat afstand naar te kijken. Wees er maar Getuige van. En probeer er de humor van in te zien of die erin te leggen. Natuurlijk doe je dit niet zo van de ene dag op de andere, maar blijf het oefenen. Stap voor stap leer je met de flow te gaan.

Hoe ik het toepas? Ik probeer gewoon alert te blijven maar tegelijkertijd ontspan ik mijn lichaam en mind. Bv. bij het autorijden verkeer ik in een staat van ontspannende relaxatie met het vertrouwen dat mijn reflexen op de best mogelijke manier gaan werken in gevaarlijke situatie. En tot nu toe is het ook altijd zo gebeurd. Veel beter dan in het verleden toen ik het autostuur krampachtig vasthad en probeerde de omgeving constant te controleren…Het was heel vermoeiend en ook niet echt effectief…

Als ik me volledig kan ‘overgeven’ aan the flow, komt er dan ook meer en meer synchroniciteit op mijn pad. Het gaat om gebeurtenissen die een bijzondere betekenis hebben en die je vaak het gevoel kunnen geven dat je op ‘de goede weg’ zit. Het lijken toevalligheden te zijn maar je ervaart het anders…Ze zijn heel krachtig en gebeuren soms heel vaak kort achter elkaar. Het zijn gebeurtenissen die met elkaar samenhangen maar geen oorzakelijk verband hebben. Je kunt het opvatten als een boodschap van het universum. Het was de beroemde psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961), de grondlegger van de analytische psychologie, die dit fenomeen erkende en benoemde. En achter al deze processen staat Liefde als de grootste en belangrijkste regisseur...

Met intentie kun je synchroniciteit aantrekken in je leven. Deepak Chopra schrijft over dit thema in zijn prachtige boek ‘Synchroniciteit’:

‘Om synchronisch te leven, moet je toegang weten te krijgen tot een plaats diep in jezelf en je tegelijkertijd bewust worden van de verwarrende dans van coïncidenties in de materiële wereld. Het vereist begrip van de diepere natuur van de dingen, erkenning van de bron van intelligentie – en de intentie om concrete mogelijkheden om te veranderen te benutten wanneer die zich voordoen.’

De 5 manieren die mij helpen om synchroniciteit meer in mijn leven te brengen:

1. Stil zijn

Zo simpel en doeltreffend. Door stil te zijn, creëer je meer ruimte voor je intuïtie en krijg je meer rust in je hoofd. Mediteer daarom dagelijks, al is het maar een paar minuten. Aangezien alle drukke gedachten de nummer 1 oorzaak zijn dat je niet helder genoeg bent om de tekens te zien, is meditatie de manier om meer synchroniciteit te herkennen en aan te trekken.

2. Geloof in wonderen en verwacht die ook

Sinds ik actief heb besloten te geloven in wonderen ontstaan ze steeds vaker. Het gaat nu zo snel dat ik af en toe overweldigd ben door wat er gebeurt. Denk niet alleen dat wonderen bestaan maar verwacht ze ook echt. Open je ogen, wees er helemaal klaar voor en zie wat er gebeurt. De verwachtingsvolle energie helpt je om synchroniciteit aan te trekken.

4. Wees dankbaar

Dankbaarheid is als een medicijn voor de ziel. Wie dankbaar is, is minder bevattelijk voor burn-out, ziektes, raakt niet snel verbitterd en staat gelukkiger in het leven en daardoor is hij gemakkelijker in staat om synchroniciteit te ervaren.

5. Vul jouw hart met liefde

Liefde is de positieve essentie van het leven. Als je naar ‘de stem’ van jouw hart luistert, zullen er wonderbaarlijke dingen gebeuren met jou. Je zal dan veel gemakkelijker in staat zijn om in ‘the flow’ te verkeren en synchroniciteit te ervaren.

Ik wens je veel succes, geduld, humor en liefde op jouw wonderbaarlijke pad van het leven.

http://fitbeauty.nl/go-flow/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Flow_(mentale_toestand)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mihaly_Csikszentmihalyi

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/94219-go-with-the-flow.html

https://hildemarien.be/wat-is-flow/

http://elizabethseer.com/2015/07/socrates-flow/

https://psychologie-nu.blogspot.com/2006/06/niet-kunnen-kiezen-go-with-flow_7.html

https://www.palaver-trainingen.nl/Goflow.html

http://web.taichiweb.nl/filosofie/taoisme/

http://www.intimiteit-coach.nl/art-go-with-the-flow/

https://www.altamira.nl/recente-artikelen/carl-gustav-jung-en-synchroniciteit/

http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/synchroniciteit-in-je-leven/

Chopra, Deepak: Synchroniciteit. Kosmos uitgever, 2010, 192 p.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page